BORSAMIZDA”MISIR’ın GELECEĞİ” MASAYA YATIRILDI
|
Karacabey Ticaret Borsası’nın Uludağ Üniversitesi ve Agromar A.Ş. işbirliği ile gerçekleştirdiği “Mısır Tarım ve Pazarlama Teknikleri” konulu panel büyük ilgi gördü.
Karacabey Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda KTB Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan ile Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karahasanoğlu konuşmacı olarak katılırken; Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kasım Ünal, KTSO ve Matlı Yem A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, U.Ü. KMYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak, Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Efrahim Sadık ile Agromar A.Ş. Ürün Müdürü Ziraat Mühendisi Davut Göktaş da panelist olarak yer aldı.
İlk olarak söz alan konuşmacı ve evsahibi Murad Bertan, tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür etti. Daha sonra mikrafona gelen Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçilerin bitme noktasında olduğunu ve Türkiye’de dengesizliğin söz konusu olduğunu iddia etti. Mısır’da üreticinin sıkıntı çekmesi nedeniyle bu yıl domates ekimine ağırlık verilebileceğini ifade eden Karahasanoğlu, Adana’da mısırın erken yetişmesi ve daha sonra fiyatların düşmesi nedeniyle bölge çiftçisinin zor günler geçirdiğine dikkat çekti.
Panelistlerden Agromar A.Ş. Ürün Müdürü Ziraat Mühendisi Davut Göktaş, Karacabey’in toprak yapısı ve su tutma kapasitesinin yüksek olduğunu, bunun da verime yansıdığını, bu nedenle de bölgenin mısır dahil birçok bitkiye müsait olduğunu ifade etti. Göktaş, bölgeye yıllık ortalama 562 mm yağış düştüğünü ancak yine de bunun yetersiz kaldığını ve mısırın suya ihtiyacının olduğunu söyledi. Danelik mısırda verimin yüksek olması gerektiğine değinen Ziraat Mühendisi Göktaş, Adana bölgesinde son iki yıldır yaprak yanıklığı hastalığının gözlemlendiğini, bunun Karacabey’de rastlanmadığını vurguladı.
Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Müh. Efrahim Sadık ise mısırın yüzde 90 hayvan beslenmesi için ekildiğini söyledi. Mısırın sıcağı sevdiğini, ancak 32 derece üstü sıcaklardan da zarar gördüğüne dikkat çeken Sadık, toprak analizinin önemini anımsattı. Sadık’ın gübreleme özelliği, azot eksikliği, bakım ve sulamanın yanı sıra çapalamanın da önemine değindiği konuşması katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Dekan Filya’nın yerine Ak
Gerçekleştirilen mısır konulu oturumun panelistlerinden olan U.Ü. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Filya’nın trafik kazası geçirmesi nedeniyle katılamadığı toplantıdaki açığı panelin konuşmacıları arasında bulunan KMYO Müdürü Prof. Dr. İbrahim Ak kapattı.
Sözlerine Dekan Filya’ya geçmiş olsun dilekleriyle başlayan Prof. Dr. Ak, tarım ve hayvancılığın desteklenmesini, mısırın Türkiye ve Karacabey açısından önemli bir yer olduğuna değindi.
Konuşmasında silaja ve önemine değinen Ak, silajın hem besi hem de süt hayvancılığı açısından çok önemli bir yer aldığını ifade etti.
‘Silaj nasıl yapılır’ konusuna ağırlık veren Prof. Dr. İbrahim Ak, içinde hava kalmış silajın küflenme yaptığını, yanlışlıkla bunun tüketilmesinin ete ve süte karışarak hastalığa yol açtığını ve çok dikkat edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Karacabey gıdada marka şehir
Oturumun son konuşmacı panelisti olan KTSO ve Matlı Yem A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Karacabey’in gıda markalar şehri olduğunu söyledi. Karacabey’de yetişen tüm ürünlerin coğrafi açıdan da en iyi durumda olduğunu ifade eden Matlı, Karacabeyli olmaktan, Karacabey’de doğmaktan ve doymaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Konuşmasında yıllara göre istatistiklerle mısır ekimine de değinen Özer Matlı, Karacabeylinin ürününe sahip çıkması gerektiğini belirtti.
Karaca’dan sitem…
Panelistlerden sonra söz isteyen Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, mısır konusunun ele alındığı panelde kendilerinin arka planda bırakıldığını, Bakan’la görüşmek üzere Ankara’ya gitmeden önce detaylı bir araştırma içinde oldukları halde Oda’dan istifade edilmemesi eleştirisinde bulundu.
Matlı’nın söylediği markalaşma konusunda Ziraat Odası’nın da memnuniyetini belirten Karaca, Türkiye’nin tek çıkış noktasının tarım ve turizm olduğuna dikkat çekti.
Girdi fiyatlarında indirim olmadan, mazot fiyatlarındaki yükseklik söz konusu olması nedeniyle rekabetin mümkün olmadığını belirten Karaca, Türkiye’ye silajı Karacabey’in tanıttığını, dışarıdan gelecek dane mısıra ve GDO’lu mısır tohumuna ihtiyaç olmadığını söyledi.
Yaklaşık iki saat süren toplantı sonrası günün anısına panelistlere plaket verildi.
|