KARACABEY TARIM İŞLETMESİ'NDEN 20 SAFKAN TAY SATIŞI
|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Karacabey'de yetiştirdiği 20 safkan tayı satışa çıkarıyor. Bakanlık tayların satışından 3 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, 20 tayı satışa çıkardıklarını duyurdu. 14 baş aygır ve 150 baş kısrak olmak üzere toplam 500 tane at bulunan işletmede yılda 3 kez safkan arap koşu tayı satışı yapılıyor. Piyasa değerleri açısından yarış atı adayları 5 bin TL. ile 525 bin TL. fiyat aralığında alıcı bulabiliyor.
Açıklamada, 11 Ekim 2011 tarihinde satışa sunulacak bu tayların annelerinin yarış pistlerindeki başarılarıyla bilindiği ifade edilerek, 20 baş safkan Arap erkek tayından 52sinin Türkiye'nin en başarılı aygırı olan Caş'ın yavruları olduğu söylendi. 2000 yılından itibaren aygır olarak hizmet veren Caş, Türkiye'nin en çok kazanan safkan Arap tayı Kafkaslı başta olmak üzere Uçanbey, Zigana, Fermande, Bozyiğit gibi birçok başarılı tayı sahalara kazandırdı. Yine Türkiye'nin en başarılı aygırlarından olan Seklavi hattının temsilcisi Bilgin isimli aygırın 4 baş tayı satışa sunulacak. Bilgin Karacabey Tarım İşletmesi yetiştirmesi olup çok başarılı bir yarış hayatından sonra aygır olarak Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından satın alındı. 2010 yılında ise tay satışlarından 4 milyon 170 bin TL gelir elde edildi.
TÜRKİYE, SAFKAN ARAP ATINDA EN ZENGİN KAN YELPAZESİNE SAHİP ÜLKE KONUMUNDA
Türkiye'nin safkan Arap atında 48 ana 12 baba kan hattıyla dünyada en zengin kan yelpazesine sahip ülke olduğunun belirtildiği açıklamada, Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki işletmelerde gerek İngiliz gerekse Arap atında Türkiye'deki mevcut kan hatlarını korumak, yedeklemek, ve üretmek için çok titiz ve sistemli bir çalışma yürütülüyor. Özellikle İngiliz atında zaman zaman kan yakınlığını önlemek ve ırk özelliklerini korumak performansı açısından geliştirilmesi için İrlanda, İngiltere, Amerika ve Fransa'dan yeni kanlar ithal ediliyor.
Ayrıca Türkiye, safkan Arap atında yetiştirme tekniği olarak da dünyada ön sıralarda yer alıyor.